patatje halen

Als Leo ten Brinke* die in 1975 het tunnelplan bedacht nu zou zien hoe het op een zondag in september 2021 in Nijverdal toe gaat, zou hij zijn ogen niet geloven. De winkels open, volle terrassen, muziek, oud en jong in korte broek en de cafés bezocht door opa’s en oma’s, vaders en moeders en kinderen. Kroegbaas en rebel Leo die op een bierviltje de oplossing tekende voor het verkeersprobleem op de Grotestraat, stierf in 1977. 44 Jaar later lijkt zijn droom uitgekomen.*

Het is zondag en Nijverdal swingt. In het parkje lopen mensen in zomerkleding door het parkje. Op weg naar en terug uit het centrum waar de City Run wordt gehouden. Het weer werkt mee. Er is muziek. Overal mensen langs het traject.

Tegen de avond als iedereen huiswaarts is komen de patat ophalers. Door het Leo ten Brinkeparkje. Op weg naar het cafetaria om de hoek. (Het beste cafetaria van Overijssel, tweede van Nederland, staat er op de muur). Na een klein half uurtje komen ze terug. In de hand een witte papieren tas. Of twee. Terug naar huis.

“Wat eten we?” “Eten we nog wat?” “Of zullen we ff wat ophalen?” Een briefje met de bestelling. Patatjes Met, Trio Pinda, Berenhap Sate, Frikandel Speciaal, en wat allemaal nog meer. “ Ga jij?”

Sommigen gaan bijna iedere dag. Mannen in de bouw en klussers tussen de middag en op de vrijdag. In het weekend is het topdruk. Ook op zondag. Ja Leo ook op zondag. Op weg naar het cafetaria door jouw parkje.

*Afbeelding van de tekening (1975) van Leo ten Brinke met het tunnelplan. Het tunnelplan werd in 2015 voltooid. Het doorgaande verkeer op de N35 en het treinverkeer Zwolle Enschede wordt door de tunnel geleid. Op het tunneldak is het Leo ten Brinkeparkje ter herinnering en als eerbetoon aan de bedenker van het idee.

* Uit de serie Voorbijgangers in het Leo ten Brinkepark (2)

Meer lezen uit de serie? Scroll naar beneden en klik de groene pijl aan