chrysanten

Morgen zijn de Russen vrij. Het is immers morgen 8 maart: Internationale Vrouwendag. Een dag die in Rusland massaal gevierd wordt. Een officiële feestdag, waarop de president de vrouwen toespreekt * ‘om ze te feliciteren met hun schoonheid en zorgzaamheid’.

In tegenstelling tot hier in het westen waar het op 8 maart vooral draait om de emancipatie en gelijke rechten voor de vrouwen, is het in Rusland (en ook in de Oekraïne) voornamelijk een commercieel feest waar bloemen en cadeautjes worden uitgewisseld. Bloemen voor je vrouw, je moeder, je buurvrouw en je collega. Appjes waarin de vrouwen onderling elkaar feliciteren met Vrouwendag en het begin van de lente wordt gevierd.

Nederlandse bloemenverkopers zitten met hun handen in het haar. Jaarlijks gaan er voor miljoenen bloemen naar het oosten van Europa rond deze tijd, maar dit jaar komen de bloemen het land niet in.

Het zijn vooral chrysanten die worden uitgedeeld aan elkaar. De bloem die staat voor geluk, vriendschap, gezondheid, eerlijkheid en een lang en gelukkig leven. Dat is mijn wens, nee het is een recht. Ieder mens heeft recht op een leven in vrede, met vriendschap en geluk. Iedere vrouw, iedere man, ieder kind.

* NOS 08-03-2021 Iris de Graaf: Vrouwendag in Rusland