stil*

De thee staat naast haar op het kleine tafeltje. Tegenover haar een man en een vrouw. Vader en moeder.

Ze hadden bij de deur gestaan toen zij het paadje opgekomen was. Naast elkaar. Ze hadden haar omhelst. Ingehouden, niet innig. Ze hoefde haar laarzen niet uit te doen, maar natuurlijk deed ze dat wel. Vader had haar jack aangepakt, en op een hangertje gehangen. Moeder had gevraagd of ze thee wilde of koffie. Alsof ze een gast was, die op bezoek kwam. Ze had een rondje gemaakt door de kamer en de aangrenzende keuken. ‘Oh kijk, ach ja’, had ze willen zeggen. Maar ze zei niets. Ze had gevraagd hoe het was, hoe het was met de familie in het rampgebied. Moeder had keurig haar vragen beantwoord, ze frummelde aan haar sjaal en ze liep steeds naar de keuken. Vader zei bijna niets, af en toe knikte hij instemmend als moeder iets zei. Ze praatten over tante, hoe erg het was en hoe spannend en of ze al iets van haar hadden gehoord. Toen werd het stil. Ze zuchtte. Vader tikte met zijn vingers op de leuning van de bank. Moeder keek uit het raam. Ze stond op. ‘Zullen we anders even een rondje lopen, langs het water?’ Ze keek haar moeder aan. ‘Mama?’ Haar vader knikte instemmend. Hij begreep dat het niet voor hem bedoeld was. Hij knikte zijn vrouw bemoedigend toe. Aarzelend knikte ook zij.

Ze liep naar de deur, pakte haar jas en trok haar laarzen aan. Ze wachtte buiten haar moeder op. Vader stond in de deur en keek hen na. Ze haalde diep adem en snoof de frisse lucht. Voorzichtig liepen ze naast elkaar. Net toen ze iets wilde zeggen, voelde ze een arm die behoedzaam in de hare werd gestoken. Zachtjes drukte ze de arm tegen zich aan.

* Vervolgverhaal aflevering 8, voor de vorige afleveringen scroll naar beneden en klik de groene pijl aan.