Zingen, koren, spreekkoren

109954

Hou van zingen. Samen met een groep zingen is het mooiste wat er is. Betreur dan ook dat er op de scholen niet of nauwelijks meer gezongen wordt. Ga zingen met elkaar in de bus, de klas de groep, de club: heerlijk! Zondags in de kerk, uit volle borst zingen, zalig! In het stadion: Het Wilhelmus of You never walk alone: kippevel! Met elkaar zingen verbindt, geeft een gevoel van samen, van eenheid. Je vormt een koor. Vraag het de leden van een koor maar eens wat het ze geeft het koor: ze raken er niet over uitgepraat.

Er bestaat ook zoiets als spreekkoren. Maar spreekkoren… Nee, niet omdat het niet fijn is met een groep dezelfde woorden uit te spreken. Het is de inhoud van de tekst van spreekkoren. Meestal om van te rillen: enge ziektes, joden, homohaat.

Nederland maakt zich druk om de homorechten in Rusland. Mooi die bewogenheid. Goed. Maar kijk eerst eens in de spiegel. Een Afrikaans spreekwoord zegt, alvorens een ander te helpen moet je eerst je eigen huis
schoon maken. Dus voetbalminnend Nederland, KNVB, Sportbonden, Overheid: verbeter de wereld en begin bij jezelf, te beginnen in de voetbalstadions. Grijp in, verbied ‘t die spreekkoren, leg de wedstrijd stil. Sport is goed voor lijf en leden, sport verbindt, sport is mooi. Veel te mooi om kapot te laten maken door afschuwelijke spreekkoren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s