De scholen zijn weer begonnen.

IMAG0210

Deze week gaan in regio Noord Nederland de deuren van de school weer open. Een nieuw schooljaar begint. De school leidt je op naar de volwassenheid. De school geeft je de bagage mee om een beroep te leren, je talenten en je kwaliteiten te ontwikkelen. Doelstellingen in hoogdravende taal: lichamelijke, cognitieve, sociale en maatschappelijke vaardigheden.

Maar is dat wel zo? Jelle Derckx van Lijstjesinfo schrijft in een artikel dat hij op school veel geleerd heeft waaraan hij helemaal niets heeft gehad. Okee leren lezen, schrijven, beetje rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis. Maar hij heeft vooral veel gemist: lessen over de waarde van leren bijvoorbeeld of over voeding, over jezelf, over financieel management. En de creatieve vakken? Wat stelden die nou helemaal voor?

Is dat zo? Stelde die school eigenlijk niks voor? Was het vooral gezellig met je vriendjes en vriendinnetjes? Of was het juist vreselijk omdat je je niet prettig voelde in de groep, omdat je gepest werd of buitengesloten? En heb je daar juist veel van geleerd? Hoe het leven in elkaar steekt, hoe mensen in elkaar zitten, hoe groepen functioneren?

Als klein meisje ging ik graag naar school, het was daar veiliger dan thuis. Ik dronk de verhalen en de lessen. Ik heb er vooral geleerd dat structuur en regelmaat onder leiding van een gezaghebbende juf of meester een weldaad is. Begreep ook niets van kinderen die niet graag naar school gingen.

Op een reünie vertellen leerlingen wat hen is bijgebleven van de schooltijd.

De sfeer, de strenge meester, de boeiende lessen, de al of niet prettige klasgenootjes, fijne vakken, vreselijke vakken, getreiter van de jongens op het schoolplein, de gym. De doelstellingen die in het leerplan van de school staan worden dan niet genoemd. Nee dat ene moment, die verkeerde opmerking, die akelige breukensommen, dat geweldige schoolkamp. Of de korte rokjes van de juf.

Wat zouden we op school moeten leren? Wat hebben we gemist? Maar ook wat had je nooit willen missen op die vermaledijde school. Waarvoor zou je zo weer naar school willen? Ik weet ’t wel: Het begin van de dag. Het is stil in de klas.
Je hoort de vogels fluiten door het open raam en juf Ouborg vertelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s