verloren liefde


Een mailtje van Matthijs, mijn oude buurman, een kunstenaar die op Herman Brood lijkt: “gezien?” Met een youtubelink naar Portrait d’une jeune fille en feu. Hij was niet de enige die vond dat ik daar heen moest. Ik ging. Naar het Fraterhuis in Zwolle met twee vriendinnen. Ik zat tussen hen in. Ademloos hebben we gekeken. 2 Uur meegenomen in een ontroerend liefdesverhaal. Een onmogelijke liefde. In de 18e eeuw. In prachtige kleuren. In Bretagne. Subtiele geluiden. Gedragen muziek. Ingehouden, mysterieus. Geen kabaal, geen platte sex. De liefde. Van twee vrouwen. De apotheose met Zomer van Vivaldi. Doodstil was het toen we de zaal verlieten. We hadden geen behoefte na te praten. Het was mooi. 

Matthijs kwam twee dagen later. Nu kon het wel. Napraten. Wat vond hij, een hetero, een man ervan? Wat zag hij er in als kunstenaar?  Hij had de film al 2 keer gezien en wilde het liefst nog een keer gaan kijken. Idolaat was hij van de film. Hij had er heel andere dingen uitgehaald dan ik. We kwamen op het verhaal van Orpheus en Eurydice, waar de twee vrouwen over spraken. In het mythische verhaal treurt Orpheus om zijn geliefde Eurydice in het dodenrijk. Hij mag haar terughalen. Op één voorwaarde: hij mag niet omkijken. Gek genoeg doet hij dat op het laatste moment wel. En Eurydice verdwijnt voor altijd naar het dodenrijk. Wat betekent het verhaal en wat heeft dat met het verhaal van de de twee geliefden uit de film te maken?  Waarom keek Orpheus toch om? We weten het niet. We gaan er over lezen en nadenken. 

“In de film kijkt schilderes Marianne jaren later terug naar het liefdesverhaal van haar en de jonge vrouw Heloise. De herinnering ontroert haar hevig. Maar ze weet dat ze niet terug kan halen wat er ooit was. Dat is onmogelijk.  Wat voorbij is, is voorbij. Voor altijd. Het is een mooie ontroerende herinnering geworden”. 

Ik ga Matthijs vragen wat hij van mijn analyse vindt. Of hij al voor de derde keer geweest is. Of hij nog meer uit de film gehaald heeft. Of hij gauw weer langs komt.

Film: Portrait d’une jeune fille en feu, film van Celine Sciamma

Foto: Collage van schilderij Orpheus en Eurydice van Edward Pointer en scene uit de film

Wikipedia: Orpheus en Eurydice.

Zie ook : wiskeschrijft.wordpress.com Kerstgroet